ЫСТЫҚ КҮНДЕРІ ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ. ЖОҒАРЫ ӨМІР ТОНУСЫН ҚАЛАЙ САҚТАУҒА БОЛАДЫ?

2 августа 2023

Ыстық күні тәбет болмай, жұмысқа қабілеттілік төмендейді. Осы уақытта жоғары өмір тонусын сақтау үшін дұрыс тамақтану өте маңызды. Ыстық күндері тамақтанудың негізгі ережелері түбегейлі өзгереді. Өзіңізді сергек сезіну және аптап ыстыққа оңай төзу үшін рационды қалай жасау керектігін талқылайық.

Тамақтану режимін қайта құрастырыңыз

Жаздың ыстық күндерінде таңғы ас үшін ең жақсы уақыт — ерте таңертең. Бірінші тамақ қабылдау таңғы 6-дан 7-ге дейін болғаны жөн. Егер сіз кейінірек оянсаңыз, ұйқыдан кейін бірден таңғы ас ішіңіз. Үздік таңғы ас — ет және балық тағамдары. Таңертең, ыстық әлі толық күшіне енгенге дейін, ағзаға ақуызды тағамды сіңіру оңайырақ болады.

Жазда түскі асты түскі аптап ыстыққа дейін ішкен жөн, шамамен таңғы сағат 11-де. Түскі ас кезінде көмірсуларға бай тағамдарды — жарма, картоп, көкөністер мен жемістер жеген жөн. Бірінші тағамдар туралы да ұмытпаңыз. Әр түрлі майсыз сорпалар, гаспачо, салқын окрошка шөлді қандырады және сергітеді.

Ыстық күндері кешкі асты кешкі сағат 6-дан кейін ішкен дұрыс. Ет және балық тағамдарына артықшылық берген жөн. Балғын көкөністерден жасалған салат керемет қосымша болады.

Ұйқыға кеткенге дейін бірнеше сағат бұрын майсыз ашымалы сүт өнімдерін тұтыну ұсынылады. Олар аштықты жақсы басады, ағзаны шамадан тыс жүктемейді және құрамында қажетті қоректік заттар бар.

Көбірек сұйықтық ішіңіз

Ыстық күндері ағзаға әдеттегіден әлдеқайда көп сұйықтық қажет. Сондықтан оның қорын үнемі толықтырып отыру керек. Бірақ қатты газдалған сусындар мен пакеттегі шырындарды ішуге болмайды. Олар іс жүзінде шөлді қандырмайды және құрамында қанттың мөлшері көп, ол дене бітіміне теріс әсер етеді.

Жаз күндеріндегі ең жақсы сусындар — кәдімгі немесе минералды су, көк шай, жалбыз немесе зімбірден әзірленген сусын. Сұйық тағамдар туралы да ұмытпаңыз.

Ыстық күндерде сағатына бір рет бір стақан сұйықтық ішуге тырысыңыз. Бірақ егер бүйрекпен, жүрекпен немесе артық салмаққа қатысты проблемалар болса, онда тұтынылатын судың мөлшерін 1.5–2 есеге азайту керек.

Дәрумендерді көбірек қабылдаңыз

Бір қызығы, аптап ыстықта біздің ағзамыз дәрумендер мен микроэлементтермен қоректенуді қажет етеді. Осы элементтердің бір бөлігі тер арқылы шығады. Олардың жетіспеушілігін толтыру үшін рационға мүмкіндігінше көкөністер, жемістер, жидектерді қосу керек. Үйде өсірілген маусымдық жемістерді пайдаланған дұрыс.

Жидектер мен жемістерден жасалған түрлі морстар мен нәрсулар шөлді жақсы басады. Сонымен қатар, бұл сусындарда көп дәрумендер бар. Оларды өз мәзіріңізге қосыңыз.

Калория санын азайтыңыз

Температура 26 градустан жоғары көтерілгенде, ағзаға қажетті энергия 5 %-ға азаяды. Яғни, осы уақытта рациондағы жалпы калория санын азайту керек. Мәзірден тым майлы тағамдарды, тәттілерді, жартылай дайын өнімдерді алып тастаған жөн. Бұл өнімдерді майсыз ет, теңіз өнімдері, жемістер, көкөністер, ашымалы сүт өнімдерімен алмастыру керек.

Осы қарапайым ережелерді сақтау ыстыққа оңай төзіп қана қоймай, көңіл-күйіңізді айтарлықтай жақсартуға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, ыстық ауа-райы — салмақ тастауға керемет уақыт. Жоғарыда аталып өткен тамақтану ережелерін сақтасаңыз, дене белсенділігін арттырсаңыз бірнеше килограмнан оңай арыласыз.